REGISTRERA

Registrera dig som ny användare här.

    Registrera dig

 

LOGGA IN

Hej!

Ange ditt personnummer med 10 siffror utan bindestreck (ÅÅMMDDxxxx).
 
Glömt lösenordet? →
 

Miljö och avfall

Avfallshantering och miljösmarta val

Göteborgs Stads webbsida finns allt du behöver veta om hur du sorterar, var återvinningsplatser finns, var du kan slänga farligt avfall och mycket annat. Där hittar du också Sorteringsguiden som hjälper dig att sortera rätt. Information om vilka sorteringsmöjligheter som finns i just ditt område får du från din fastighetsvärd.

I de flesta av våra områden kan du sortera ut och lämna ditt matavfall. Energin och näringen i matavfallet blir biogas och biogödsel. Varje påse du lämnar räcker till att köra en bil 4 km. Bruna papperspåsar avsedda för matavfall och hållare till dessa får du av din fastighetsvärd.
Tänk på att farligt avfall måste lämnas på särskilda platser, exempelvis Farligt Avfall-bilen. Till den kan du lämna farligt avfall som inte får slängas i restavfallet, exempelvis batterier, lampor, färg, lim, sprayburkar med innehåll, olja, små el- och elektronikprodukter.

Till Myrornas insamlingsbil som följer Farligt Avfall-bilen kan du lämna kläder och saker. Läs mer om Farligt Avfall-bilen och ta del av körschemat

NYHET!
Från 1 oktober gäller nya regler för elavfall. Nu kan du lämna in kasserad elektronik i butiker som säljer elutrustning.
Du kan också i fortsättningen lämna in elavfall på kommunens återvinningscentraler. Läs mer på Naturvårdsverkets hemsida

Tidigare sorterades endast fem procent av hushållens avfall som matavfall. Det ville vi på Bostadsbolaget ändra på och tog avfallsinformatörer till hjälp.

Circus_BB_Trivas_090415_MG_1979_440x307
En av avfallsinformatörerna som arbetade hos oss var Susanne. ”Jag hoppas att vi kan påverka fler till att sortera. Det är viktigt”, säger hon.

– Många frågar var de kan slänga glödlampor och batterier med mera. Då tipsar vi om Samlaren till exempel som finns i de flesta större matbutiker.
Susanne har alltid sorterat själv och jobbet som avfallsinformatör passade henne perfekt.
– Det känns kul att få vara med och påverka.

Mer information om avfallsinformatörerna:
Genom ett sysselsättningsprojekt tillsammans med Västra Hisingens stadsdelsförvaltning hittade Bostadsbolaget 15 personer som
utbildades inom området innan det årslånga jobbet under 2015 som avfallsinformatör började.

Resultatet av projektet blev att matavfallet ökade med 15% och att vi skapade en större medvetenhet kring avfallshantering.

Bostadsbolagets hyresgäster på Husargatan i Haga har nu ytterligare möjlighet att agera miljösmart – tack vare det nyinvigda återbruksrummet där gamla föremål får ny ägare.
bild hylla 3 [1]

Tillsammans med Resense Design har allmännyttiga Bostadsbolaget i Göteborg skapat en attraktiv plats för gamla föremål att hitta en ny ägare. Och för ägare att hitta nygamla föremål.

I det nyinvigda återbruksrummet kan hyresgäster indirekt ge bort föremål till sina grannar. Tanken är att istället för att kasta felfria föremål som man tröttnat på ge möjlighet till vidare användning av någon i sitt närområde.
– Idén växte fram ur problematiken med växande skräpberg och att stora mängder felfria föremål slängs varje år, säger Erika Bergström, designer på Resense Design.

Tack vare det speciella hyllsystemet OMGE visas föremålen på ett attraktivt, överskådligt och tilltalande sätt. Rummet är placerat på en innergård på Husargatan i Haga. Där har alla hyresgäster egen nyckel och tillgång till bytesrummet.
– På Bostadsbolaget arbetar vi på många olika sätt för att bidra till en bättre miljö och boende för våra hyresgäster. Detta är ett sätt att underlätta för de boende att agera mer miljövänligt och uppmuntra till eftertanke, säger Bostadsbolagets miljöstrateg Eva Bengtsson.

För mer information, kontakta:
Erika Bergström, Resense Design, erika@resensedesign.se
Eva Bengtsson, miljöstrateg på Bostadsbolaget, telefon 031-731 50 68

Plagg eller gardiner du tröttnat på går att återvinna.
Här hittar du återvinningscontainrar för all slags textil, inte bara kläder:MYRORNA
Kalendervägen 20
Syster Emmas gata 11
Högsbogatan 13
Dimvädersgatan 35
Godvädersgatan 1
Rimfrostgatan 124
Temperaturgatan 8
Äringsgatan 4
HUMAN BRIDGE
Pilgatan 22
Östra Skansgatan 22
Sandeslätt 54
Sandeslättsgatan/Hkt 36
Späckhuggargatan 3A
Bokekullsgatan 5B
Kalendervägen 20
Hundraårsgatan 19
Månadsgatan 39
Veckogatan 4
Gregorianska gatan 34
Smörslottsgatan 40
Träkilsgatan 27
Norumshöjd 1
Norumshöjd 50
Nolehultsvägen/Norumshöjd 93
Bildradiogatan 41
Hagforsgatan 4
Uddeholmsgatan/Helleforsgatan

Vad händer med det insamlade?
Textilier som kommer in till någon av Human Bridges behållare säljs i Lindra Second Hands butiker eller skickas som bistånd till länder i Afrika och Östeuropa. En del av det
insamlade säljs till utvalda sorteringsanläggningar i Europa för återanvändning och återvinning. Överskottet från all försäljning av textilier finansierar biståndsinsatser.
Vinsten från Myrornas verksamhet går till Frälsningsarméns sociala arbete för människor som är i behov av stöd och hjälp i Sverige.

 

LADDA NER

Broschyr Matnyttigt – Läs mer om miljösmarta val.

Matavfallspåsen – Tips om hur du lyckas med bruna påsen.

 
Frågor? – klicka på vår miljömaskot ReTure.