REGISTRERA

Registrera dig som ny användare här.

    Registrera dig

 

LOGGA IN

Hej!

Ange ditt personnummer med 10 siffror utan bindestreck (ÅÅMMDDxxxx).
 
Glömt lösenordet? →
 

Miljö och avfall

Avfallshantering och miljösmarta val

Göteborgs Stads webbsida finns allt du behöver veta om hur du sorterar, var återvinningsplatser finns, var du kan slänga farligt avfall och mycket annat. Där hittar du också Sorteringsguiden som hjälper dig att sortera rätt. Information om vilka sorteringsmöjligheter som finns i just ditt område får du från din fastighetsvärd.

 

Retoy leker sig fram till en mer hållbar värld

Bostadsbolaget inledde under 2014 ett samarbete med Retoy. Genom leksaksbytaraktiviteter arbetar Retoy för att barn tidigt i livet ska lära sig om hållbar konsumtion och barns rättigheter. Bostadsbolaget deltog då den första leksaksbytardagen i Göteborg gick av stapeln och har sedan dess medverkat vid flertalet tillfällen. Vår personal har samlat ihop och skänkt leksaker och vi är glada att nu kunna säga att Retoys aktiviteter har etablerats som en återkommande och uppskattade aktivitet i staden.
 
I de flesta av våra områden kan du sortera ut och lämna ditt matavfall. Energin och näringen i matavfallet blir biogas och biogödsel. Varje påse du lämnar räcker till att köra en bil 4 km. Bruna papperspåsar avsedda för matavfall och hållare till dessa får du av din fastighetsvärd.
Tänk på att farligt avfall måste lämnas på särskilda platser, exempelvis Farligt Avfall-bilen. Till den kan du lämna farligt avfall som inte får slängas i restavfallet, exempelvis batterier, lampor, färg, lim, sprayburkar med innehåll, olja, små el- och elektronikprodukter.

Till Myrornas insamlingsbil som följer Farligt Avfall-bilen kan du lämna kläder och saker. Läs mer om Farligt Avfall-bilen och ta del av körschemat

Du kan lämna in kasserad elektronik i butiker som säljer elutrustning. Du kan också lämna in elavfall på kommunens återvinningscentraler. Läs mer på Naturvårdsverkets hemsida.

Tidigare sorterades endast fem procent av hushållens avfall som matavfall. Det ville vi på Bostadsbolaget ändra på och tog avfallsinformatörer till hjälp.

Circus_BB_Trivas_090415_MG_1979_440x307
En av avfallsinformatörerna som arbetade hos oss var Susanne. ”Jag hoppas att vi kan påverka fler till att sortera. Det är viktigt”, säger hon.

– Många frågar var de kan slänga glödlampor och batterier med mera. Då tipsar vi om Samlaren till exempel som finns i de flesta större matbutiker.
Susanne har alltid sorterat själv och jobbet som avfallsinformatör passade henne perfekt.
– Det känns kul att få vara med och påverka.

Mer information om avfallsinformatörerna:
Genom ett sysselsättningsprojekt tillsammans med Västra Hisingens stadsdelsförvaltning hittade Bostadsbolaget 15 personer som
utbildades inom området innan det årslånga jobbet under 2015 som avfallsinformatör började.

Resultatet av projektet blev att matavfallet ökade med 15% och att vi skapade en större medvetenhet kring avfallshantering.

Vill du laga en trasig tröja, låna med dig verktyg hem eller byta något du inte längre behöver? Har du långt till närmaste återvinningscentral? Nu testar vi en ny kvartersnära tjänst – fixotek och miniåtervinningscentraler – som gör det enklare att leva hållbart i Göteborg.
Läs mer på Göteborg stads webbplats.
Plagg eller gardiner du tröttnat på går att återvinna. Här hittar du återvinningscontainrar för all slags textil, inte bara kläder.

MYRORNA

Kalendervägen 20
Syster Emmas gata 11
Högsbogatan 13
Dimvädersgatan 35
Godvädersgatan 1
Rimfrostgatan 124
Temperaturgatan 8
Äringsgatan 4
 

HUMAN BRIDGE

Pilgatan 22
Östra Skansgatan 22
Sandeslätt 54
Sandeslättsgatan/Hkt 36
Späckhuggargatan 3A
Bokekullsgatan 5B
Kalendervägen 20
Hundraårsgatan 19
Månadsgatan 39
Veckogatan 4
Gregorianska gatan 34
Smörslottsgatan 40
Träkilsgatan 27
Norumshöjd 1
Norumshöjd 50
Nolehultsvägen/Norumshöjd 93
Bildradiogatan 41
Hagforsgatan 4
Uddeholmsgatan/Helleforsgatan
 

Vad händer med det insamlade?

Textilier som kommer in till någon av Human Bridges behållare säljs i Lindra Second Hands butiker eller skickas som bistånd till länder i Afrika och Östeuropa. En del av det insamlade säljs till utvalda sorteringsanläggningar i Europa för återanvändning och återvinning. Överskottet från all försäljning av textilier finansierar biståndsinsatser.

Vinsten från Myrornas verksamhet går till Frälsningsarméns sociala arbete för människor som är i behov av stöd och hjälp i Sverige.

LADDA NER

Broschyr Matnyttigt – Läs mer om miljösmarta val.

Matavfallspåsen – Tips om hur du lyckas med bruna påsen.

 
Frågor? – klicka på vår miljömaskot ReTure.