Hoppa till innehåll

Brandsäkerhet

Bilden visar ett vardagsrum med soffa, soffbord, stolar och hylla
 

Brandsäkerhet

Här har vi samlat information som hjälper dig att förebygga brand men även sådant som kan hjälpa dig agera rätt om faran är framme

Olika typer av brandskydd

Brandvarnare

En brandvarnare ökar dina chanser att kunna ta dig ut om det börjar brinna hemma. Brandvarnaren ska vara placerad i taket utanför sovrummen. Du har ansvar för att det finns ett fungerande batteri i din brandvarnare.Kontakta fastighetsvärden om du saknar brandvarnare i din bostad. Du får den gratis.

FILM – Så testar du brandvarnaren

Handbrandsläckare

Räddningstjänsten rekommenderar alla att ha minst en 6 kg pulversläckare i sin bostad med lägsta effektivitetsklass 43A 233 BC. Sommarstugan räknas också som bostad. I bil, husbil, husvagn, båt och liknande rekommenderas 2 kg pulversläckare. Handbrandsläckare finns att köpa på brandredskapsfirmor och på större köpcentra eller byggvaruhus.

Brandfilt

En brandfilt är bra att ha hemma. Den kan du använda för att släcka brand i kläder eller andra mindre bränder genom att kväva branden. En brandfilt är också ett bra redskap för att släcka bränder på spisen som uppstår i en kastrull eller stekpanna. Med brandfilt kväver du elden. Tänk på att inte kast filten på branden utan lägg den bestämt över branden och tryck med händer ovanpå filten för att kväva elden.

Förvara gärna brandfilten så att du lätt kommer åt den. Till exempel i hallen eller i köket.

Timer eller spisvakt

Det är lätt att glömma att stänga av spisen och många bränder startar där. Förvara inte saker på spisen och ta alltid för vana att kontrollera att den är avstängd.
Installera gärna en timer på el-apparater, då bryts strömmen efter en viss tid om du glömmer att stänga av apparaten.
En spisvakt stänger av spisen om det börjar ryka eller blir för varmt. Tänk på att en spisvakt måste installeras av en behörig person.

Visste du att spisvakt kan fås som bostadsanpassning? Läs mer om det på stadens webbplats.

Checklista

Följ den här checklistan för att kontrollera brandskyddet i ditt hem. Om du har frågor om brandskydd kan du kontakta din fastighetsvärd eller räddningstjänsten på telefon 031-335 26 00.

Förhindra brand

  • Förvara tändstickor och tändare utom räckhåll för barn.
  • Ha aldrig på tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin eller liknande när du inte är hemma eller när du går och lägger dig.
  • Fett och olja kan börja brinna vid för hög temperatur. Även torrkokning kan orsaka brand. När du steker eller friterar bör du ha ett lock till hands för att kunna kväva elden.
  • Vidbränd mat och torrkokning är vanliga brandorsaker. Rengör filtret till köksfläkten regelbundet så att det är fritt från fett.
  • Lämna aldrig levande ljus obevakade och glöm inte att släcka de ljus du tänt. Dekorera aldrig ljusstakar med material som kan börja brinna, till exempel ljusmanschetter i tyg, mossa eller liknande.
  • Förvara inte saker som kan börja brinna på din balkong eller uteplats eftersom det finns risk för anlagda bränder och felriktade fyrverkerier.
  • Använd inte elektriska apparater med skadade sladdar eller kontakter.

 

Planera din räddning

  • Förvara inte saker i trapphus, trappor och korridorer. Tänk på att detta är din nödutgång om något skulle hända.
  • Du rekommenderas också att ha släckutrustning i form av en 6 kg pulversläckare.
  • Det är myndighetskrav på att din bostad ska vara utrustad med minst en brandvarnare per våningsplan. Byt batteri i tid.

 

Vid brand

Rädda

Om det börjar brinna …

… i din lägenhet: Försök att släcka branden. Kan du inte det, stäng dörren till rummet där det brinner och försök lämna lägenheten. Om rummet är fyllt med rök – kryp under röken: vid golvet finns ofta friskare luft. Kan du inte ta dig till ytterdörren pga rök eller brand, gå ut på balkongen eller öppna ett fönster och ropa på hjälp. Använd aldrig hissen om du måste ta dig ut när det brinner.

… i en grannlägenhet: Om det är rök i trapphuset – stanna i din lägenhet tills räddningstjänsten släckt eller meddelat något annat. Håll lä- genhetsdörren till trapphuset stängd. Lägenheten fungerar som en brandcell och står emot rök och brand i 30 till 60 minuter. Under den tiden hinner räddningstjänsten släcka branden och evakuera dig.

Varna

Varna andra i närheten så att de också kan sätta sig i säkerhet. Försök att uppträda lugnt. Tänk på att barn kan gömma sig under sängar och i skåp.

Larma

När du och din familj är i säkerhet ska du larma genom att utlösa brandlarmet (om sådant finns) eller ringa larmnumret 112. Ge snabb information om vad som hänt, varifrån du ringer och vem du är.

Släck

Först därefter kan du försöka släcka själv, men ta inga onödiga risker! Spruta på glöden och inte på lågorna. Spruta aldrig på eller omkring strömförande ledningar. Brinner det i en kastrull ska du kväva elden med ett grytlock, aldrig hälla vatten på! Om det brinner i teven: dra ur kontakten och släck med vatten.

Hemförsäkring

Oavsett om man äger sitt boende eller inte är det viktigt att vara försäkrad. Den som har hemförsäkring kan få ersättning för saker som förstörts i en brand och även för ersättningsboende om lägenheten har skadats så mycket att den är obeboelig. En hemförsäkring hjälper även vid stöld och om man råkar skada annans egendom.